Napelem

A napelem világa

Napelem kiállítás

weltkarte 150x103 px 03 Napelem kiállítás

Napelem cikk eredetije: www.napelem.us

Aki napelem szerelmes, mint én, annak maga volt a földi paradicsom az idei Intersolar kiállítás és konferencia Münchenben. Több mint 2600 kiállító 12 hatalmas csarnokban mutatta be fejlesztéseit, termékeit.
A három nap alatt nem sikerült végigjárni az összes csarnokot! Persze a napelem fejlesztések és újdonságok magunkba szívása mellett elsősorban üzletet kötni mentünk, így a tárgyalások igen sok időt vettek el a nézelődéseinkből. Tapasztalat így is van bőven!
Kezdeném azzal, ahogyan a németek megszervezték a kiállítást! Nincs dugó a bejáratnál, mindenki elfér. Nincs BNV kiállításos parkolóhely vadászat, nincs kapkodás és fejetlenség. Jó volna ha a magyarországi kiállítás szervezők kicsit körbenéznének ilyesmi helyeken és tanulnának. Például, hogy a bevételeik egy részét logisztikára fordítsák, a “szakítás” helyett. Fejlesztés!-  Hölgyeim és uraim, s nem hirtelen meggazdagodás, ez a német stratégia. Hosszútávon nagyon is megéri!

Napelem üzlet ma

Keresleti piac van, ez nem kérdéses. Néhány óriás napelem gyártónál (értsd: 400-600MW termelés évente) érdeklődve nagyobb mennyiségű napelem beszerzési lehetőségeiről azt a választ kaptuk, hogy talán a jövő év második felében ki tudnak szolgálni. Mindent eladtak 1 évre előre!
A piac másik jelensége az “ár titkolódzás”. Csak néhány helyen tudtunk meg árakat. Ezen a téren egyébkén is nagy a bizonytalanság. A Német piac idei óriási felvásárlásai és befektetései, a Cseh kormány nyitása a napelem lehetőségei felé, s számos más európai ország pozitív hangja hiánypiacot generált. Hallottam olyan megawattos Inverter alkuról, ahol a vásárló ment feljebb az árakkal, csak még az idén vehessen ilyen berendezést. A gyártó széttárta karjait és szomorúan de elutasította a kérést. “Értse meg nincs már!”
Az árak alakulását erősen befolyásolta az Euró-Dollár egymáshoz viszonyított mozgása. Az Euró ma gyengének számít a távol keleten.  Egyszerűen csak dollárban beszélgethettünk. Ez kicsit tovább rontja magyarországi esélyeinket, hiszen forintunk Euróhoz kötött, a dollár meg szárnyal.
Mindezekből következik, hogy az idén további napelem ár növekedések várhatók és véleményem szerint ez most 1-2 évig így is marad. Csak a rend kedvéért mondom el, hogy a mostani napelem modul árajánlatok kb. 30% magasabbak az ez év tavaszihoz képest. A forint gyengülése pedig további súlyos százalékokkal drágítja a napelemeket.
Hogy ez még évekig tart arra alapozhatjuk, hogy a Német, Spanyol, Cseh óriás felvevőpiacok mellé csatlakozik Olaszország, Bulgária, Belgium, Szlovákia (!). Közben nő a kínai, amerikai napelem telepítések száma. Magyarán a keresleti piac biztosan tovább él, ami ugye nem tesz jót a fogyasztói áraknak.
Mégis ez nem gond! Legyen így! Legyen hiánycikk a napelem, nőjön fel 100 új napelem gyár! Hiszen ez csak pénz, az meg van bőven. Viszont a telepített napelem rendszerek óriási káros anyag kibocsátásoktól óvják meg Földanyát!
A napelem kerüljön akármennyibe is megtérülő befektetés!
Horváth Attila
SUNsitive Kft.
www.napelem.us

Napelem bejegyzés adatai

Dátum
2010 június 20.

Napelem cikk beküldő
admin

Napelem kategóriaComments are closed.