Napelem

A napelem világa

Filléres energia napelemmel?

Los Angeles még csak ébredezik, amikor a napenergia apostola, Larry Kazmerski bemutatja a legújabb fényelektromos energiagyűjtőt. Ezek a megannyi helyre fölszerelhető hajlékony és vékony napelemfóliák akár egész városokat láthatnak majd el árammal. „Ott lesznek minden épületen és háztetőn” – jósolja a Megújuló Energiák Országos Kutatóintézetének (NREL) kutatója.

írta George Johnson
fényképezte Mic hael Melford
Részlet a Magazin most megjelent októberi lapszámából

Derült a november hajnali égbolt a Mojave-sivatag fölött. A felkelő Nap lassan hideg rózsaszín ragyogásba vonja a McCullough-hegység csúcsait, mögöttük épp most merül alá Las Vegas több millió kilowattos fényáradatába a telihold. A Nevada Solar One egyelőre még alszik, de hamarosan kezdődik a munkanap. Egy erőműről nemigen hinné az ember, hogy ilyen szép lehet – vagy százhektárnyi területét fényes barázdákként csíkozzák a parabola metszetű tükörvályúk hosszú sorai.

14068 Filléres energia napelemmel?

s Filléres energia napelemmel?
Fényelektromos energia: a napelemekben a fény elektronokat szabadít föl valamilyen (általában szilícium) félvezető anyagból, s így áram keletkezik. A napfényt fókuszba gyűjtő megoldásokkal szemben ezek a fényelektromos rendszerek kis méretekben is hatékonyak – ahogyan a fent látható bajorországi gazdaságban is.
s Filléres energia napelemmel?

Az éjjel föld felé fordítva pihentetett 182 ezer tükör lassan ébredezik már, hogy befogja a kelő Napot. „Úgy néz ki, ma 370 fokos műszakunk lesz” – jegyzi meg a vezérlőterem egyik kezelője. Ő felügyeli a parabolatükrös fénygyűjtőket, amelyek hosszú acélcsövekre vetítik a Nap fényét, akár 400 fokosra hevítve a vezetékekben keringő olajat. A tükörmezőről a forró olaj hatalmas hőcserélőkbe áramlik, ahol vizet forral. A gőz hajtotta áramfejlesztő turbina ezután akár 64 megawatt (azaz 64 ezer kilowatt) teljesítménnyel táplálhat energiát az elektromos hálózatba; ez 14 ezer háztartás – avagy néhány Las Vegas-i kaszinó – ellátására elegendő. „Miután a rendszer előállította a gőzt, már egészen hagyományosan működik minden. Ugyanazokat az eszközöket és alkatrészeket használjuk, mint azok, odaát” – mutat a főút túlfelén álló gáztüzelésű erőmű felé a napkollektoros telep vezetője, Robert Cable. Miközben más országokban tért hódított a napenergia, az Egyesült Államokban a 2007-ben üzembe helyezett Nevada Solar One volt az elmúlt tizenhét év első nagy naperőműve. A telep a spanyol Acciona vállalat tulajdona, kollektorait Németországban gyártották, de az itt termelt energiát egy helyi áramszolgáltatónak adják el.

14066 Filléres energia napelemmel?

s Filléres energia napelemmel?
Andalúzia kisgazdaságok szabdalta vidékén a jókora területen terpeszkedő Andasol–1 és –2 erőmű ugyanazt az energiát hasznosítja, mint a vetemények. Ám míg a növények fotoszintézis révén tárolják a napenergiát, a kollektoros erőműben a napközben összegyűjtött napfény egy részével több ezer tonnányi sót hevítenek. Ennek hőjével később, alkonyat után még több mint 7,5 óra hosszat termelhetnek áramot
s Filléres energia napelemmel?

Védősisakot és sötét szemüveget veszünk, beülünk Cable furgonjába, majd lassan végiggurulunk a napvályúk sorai mentén. Amott a munkások tartálykocsiból locsolnak néhány kollektort. „Tudja, a por árt a tükröknek” – magyarázza kalauzom. A mező végénél kiszállunk, hogy közelebbről is szemügyre vegyük a vályúkat. Cable nagyot üt az egyik tükörre, hogy megmutassa, milyen erős az üveg. Feje fölött, a vályú fókuszában futó, olajjal töltött csővezeték fekete fényelnyelő kerámiaburkolatot kapott, szigetelés gyanánt pedig légritkított üvegcső fogja körül. Nyaranta, ha derült az égbolt és magasról tűz a Nap, a Nevada Solar One a fény mintegy 21 százalékát képes árammá alakítani. A gázüzemű erőmű persze jobb hatásfokú, a napfény azonban ingyen van, s nem termel globális melegedést okozó szén-dioxidot.

Nagyjából félpercenként halkan zümmögő motorok fordítják kissé feljebb a kollektorokat, mígnem délre elérik legmagasabb helyzetüket. A nagy csöndben alig érzékelhető a kollektorok iszonyú teljesítménye. A 760 tükörvályú egyenként 84 kilowatt áramot termel, darabja 113 lóerőt! Reggel nyolc órára a csőben áramló olaj üzemi hőmérsékletű. Egy hűtőtoronyból fehér gőzfelhő száll a magasba, félóra múlva felsivít az áramfejlesztő. A Nevada Solar One elkezdi a napi termelést.

14067 Filléres energia napelemmel?

s Filléres energia napelemmel?
Családi ház méretű tükrökkel gyűjtik össze ebben a dél-spanyolországi naperőműben a Földre folyamatosan záporozó 120 billió kilowattnyi napenergia egy részét. Állami támogatással egyes európai országok mára e költséges; de ígéretes energiaforrás hasznosításának fellegvárai lettek. Nagyít>>
s Filléres energia napelemmel?

Monduk, hogy miközben más országokban tért hódított a napenergia, az Egyesült Államokban a 2007-ben üzembe helyezett Nevada Solar One volt az elmúlt tizenhét év első nagy naperőműve. De most végre felvirradhat talán a napenergia hajnala, miután az új washingtoni kormány (is) fel akar lépni mind a globális melegedés, mind az importolajtól való függőség ellen.

Az európai és az amerikai eredményekről részletesen beszámol a National Geographic Magazin egyik októberi cikke.

Napelem bejegyzés adatai

Dátum
2009 október 21.

Napelem cikk beküldő
admin

Napelem kategóriaComments are closed.